Tequila a její výroba

Tequila je produktem fermentované a následně destilované šťávy, získávané z modré agáve, které se lidově říká „piňas“. Výroba tequily je zdlouhavý a náročný proces, který ale nese kýžené ovoce. Kvalitní tequila je pak požitkem, který nám vynaloženou námahu plně vynahradí. „Piňas“ se rozsekne na několik částí, nebo jen na polovinu (záleží na velikosti plodu) a vloží se do obrovitých desetitunových tlakových nádob, kde se pod párou zpracovává. Již z prvních kroků lze poznat, že tequilu si jen tak snadno doma nevyrobíme. Získaná šťáva (ještě to není tequila) stéká do ocelových kotlů, kde proběhne fermentace, jež trvá něco kolem 48-72 hodin. Destilace se provádí dvakrát.

Šťáva z agave se destiluje velice pomalu. Zabere dva i více týdnů, ale jakmile skončí, objeví se tequila. Každá tequila je z počátku bílá. Bílou barvu tequily určuje destilace. Bílá bezbarvá tequila, dostala obchodní název „stříbrná“ tequila, je dále ředěna destilovanou vodou. „Zlatá“ tequila je trochu něco jiného. její výroba je ještě o něco delší. „Zlatá“ tequila musí stárnout minimálně šest měsíců v dřevěných sudech, než je vůbec připravena k vypuštění na trh. Super premium tequila stárne v dubových whistových sudech. Technika a zkušenosti při výrobě tequily dělají hodně, protože na nich ve výsledku závisí chuť a jemnost výsledné tequily.

Ale není tequila jako Tequila. Tequila s velkým T je název města, kde se nachází deset velkých společností na výrobu tequily. V Tequile je také umístěno malé muzem, kde se můžete podívat na dávné techniky a přístroje pro výrobu tequily.

Tequila v USA

Tequila se poprvé dostala legálně do USA v roce 1870. Do té doby se pouze pašovala a pod pohrůžkou hrdelního zločinu se tequila dopravovala na lodích mezi obyvatele amerického kontinentu. Za prohibice (zákaz výroby a dovozu určitých výrobků, zvláště pak alkoholických nápojů) popularita tequily ještě vzrostla. Možná to bylo díky tomu, že se tequila pašovala právě z Mexika. Ještě o stupínek výše v popularitě mezi obyvatelstvem se tequila dostala v padesátých letech. Tehdejší hippies se totiž domnívali, že obsahuje mescalin (mescalin (mezkalin) je alkaloid způsobující opojení spojené s halucinacemi).

V rozmezí 20 let (1975 až 1995) vzrostla spotřeba tequily v USA o 1500%. Toto obrovské číslo jenom signalizuje oblíbenost tequily ve světě. USA se stalo největším odběratelem tequily na světě. Směřuje k nim 90% světového exportu tequily. Dovozcem není pouze Mexiko, ale i ostatní státy jako jsou Kanada, Francie nebo Japonsko. Výroba tequily je bohužel limitována územím, kde se dá pěstovat modré agave. Agave totiž nemůže růst všude. Náročnost agave je pověstná, proto výrobci „nastavují“ tequilu přidáním jiných druhů alkoholu a hnědého cukru. Tím se samozřejmě tequila znehodnocuje, ale na druhou stranu je jí více. Vyberte si. Nikdy to nemůže být ke spokojenosti obou stran a stále je tu fakt, že agave je stále méně, i plochy pro pěstování modré agave ubývá. Příměsi do tequily jsou ale přísně limitovány. Nesmí překročit 49% původního množství výtažku agave. To už by pak totiž nebyla tequila, ale nějaký pouliční patok, který je nám prodáván za dosti vysoké obnosy.