Historie tequily
Tequila byla vynalezena španělskými dobyvateli někdy v 16. století. Zkoušeli křížit různé nápoje, nakonec se nechali inspirovat od divochů, kteří sbírali listy agave. Vyzkoušeli je a tequila byla na světě.
Předchůdcem tequily se stal nápoj zvaný „pulque“. Pulgue má velice dlouhou a zajímavou historii, která se datuje ještě před Kolumba a jeho dobu objevování. Tamější indiáni jej využívali ke svým tajemným obřadům. Tequila může zrát, i nemusí. Záleží na druhu a také požadované kvalitě tequily. Prává tequila má zlatou nebo lehce hnědou barvu. Pozor ale! Ne každá hnědá tequila je ta pravá. Některé tequily totiž obchodníci ochucují karamelem a cukrem, proto mají hnědý nádech (zlatá tequila).
Tequila a mexické zákony
V mexických zákonech je zakomponováno pět lokalit, kde se může tequila vyrábět – Jalisco, Guanajuanto, Michoaccan, Nayarit a Tamaulipas. To jsou největší výrobci tequily v Mexiku. Některé tequily mají také označení premium. Ty jsou ale velice drahé.
Na každé lahvi tequily by měla být i nápis NOM (Normas Official Mexicana) a číslo. Je to jakási ochrana tequily. Číslo u NOM udává, v jaké lokalitě se tequila vyrobila. Pokud tam nápis není, není ani jisté, zda-li je to vůbec tequila.
V tequile nikdy nenajdete červa. Na to pozor. To není tequila, ale mezcal. A není to ani červ, ale housenka, ze které se líhne motýl poletující nad poli s modrou agave. Někdo si myslí, že působí jako afrodiziakum, ale nikdy to nebylo prokázáno.
Tequila a mezcal
Tequila i mezcal jsou alkoholickými nápoji. O tom není sporu. Jak tequila, tak i mezcal se vyrábějí z agave. O tom také není pochyb. Ale v žádném případě nesmíme považovat mezcal za tequilu. Byla by to hrubá urážky tequily, ale i celého mexického cítění k tomto nápoji. Tequila se totiž vyrábí pouze z jediného druhu agave – modre agave. Mezcal se může vyrábě z pěti různých agave. Nejznámější agave pro mezcal je espandin.
Neliší se pouze surovinami k výrobě, ale i technologií. Tequila se destiluje dvakrát a některé typy i třikrát. Mezcal vzniká pouze jedinou destilací, jen výjimečně dvojnásobnou.
Základní surovina, ze které se potom vyrábí mezcal, se získává vařením agave nad rozžhavenými dřevěnými uhlíky. Ten dodá Mezcalu zvláštní kouřovou příchuť, která je pro něho tak typická. Mezcal je také o trochu silnější než tequila, ale postrádá její lahodnou chuť.
Mezcal a červ
Některé druhy Mezcalu v sobě obsahují onoho známého červa. Není to červ, ale housenka rodu Hipopta agavis. V Mexiku se jí přezdívá „gusano“. Gusano v mezcalu je nový zvyk, který se k nám dostal na počátku 40. let 20. století. Není to nic jiného než obchodní trik, který měl obchodníkům s mezcalem zajistit vyšší výnosy a zájem o mezcal. Červ měl upoutat zájemcovu pozornost a donutit jej ke koupi jako raritu.
Existují dva typy červů, které bychom mohli v mezcalu najít. Červený červ (Gusano rojo) je housenka živící se na kořeni a „srdci“ agave maguey. Je ceněna více než zlatý červ (gusano de oro) živící se listy agave. Barvy platí pouze pro čerstvé housenky. Mezcal způsobí, že červená vybledne a zlatá se změní na popelavě šedou.
Mezcal v ČR
Ať přijdete v České republice do jakéhokoli baru, podíváte se na polici, kde jsou láhve hezky seřazeny, uvidíte většinou mezcal a tequilu pohromadě. Zaměříte-li se ale na ceny těchto dvou nápojů, zjistíte podivnou věc. Mezcal je dražší jak tequila (samozřejmě že to není 100% tequila). Přitom je mezcal podřadnější nápoj, než čistá tequila. Čím to tedy je? Dávají lidé přednost podřadnějším nápojům? Více jim chutná mezcal než tequila? Ani jedno. Mezcal si je s tequilou v mnoha rysech velice podobný.
Základním rozdílem je ale jejich výroba. Mezcal se dá totiž vyrobit i z jiného druhu agave než je modré agave. U tequily to nelze, protože modré agave je jediná surovina, ze kterého může tequila vzniknout. Proto mezcal není tak regulován mexickou vládou. Ostatních druhů agave je přeci jen více než modré. Mezcal chutná po kouři a ucítíte v něm i trochu toho dřevěného uhlí, které se používá pro jeho pálení. A samozřejmě tu nechybí ani červík.